Om

"Årets Arrangör" på Folk och Världsmusikgalan 2018

Motiveringen löd:

”Eldsjälar är ett centralt begrepp i vår genre. Vad vore den utan alla de som vecka ut och vecka in ser till att dansen och musiken tar plats i kultursverige? Här är en arena, en livsviktig mötesplats som lockar proffs och amatörer, unga och gamla med regelbundna och högkvalitativa program. Med kunskap och het passion kommer man långt, här med en passion lika het som den musik och dans som frodas på denna scen.”

Juryns nominering kände vi var nästan pris nog!

Så här lät den:

På Pygméteatern vid Odenplan i Stockholm har det skapats en liten men central och livsviktig mötesplats för flamencon i Sverige, en plats lika självklar för stjärnorna som för amatörerna att besöka.

Arrangörer som drivs av renaste passion men också djupt kunnande, precis som musiken och dansen som hörs och syns på dess scen.

Vi håller till på charmiga Pygméteatern på Vegagatan 17 i Stockholm,

som en gång i månaden förvandlas till en flamencoscen.

Kl 18:00 öppnas dörrarna till foajén och du kan

njuta av ett glas vin samt lättare tilltugg.

 

Innan programmet börjar berättar vår presentador Roberto Gonzalez kort om flamenco, varefter du får njuta av ett flamencoset där kvällens inbjudna gästartister tillsammans med Aire de Vida bjuder på dans och musik.


Efter en kort paus bjuder vi på ytterligare ett set där kvällens särskilt inbjudna gäster har fria händer – då kan det handla om en renodlad gitarr och sångkonsert, nyskrivna kompositioner eller nyskapande dansstycken!


Kvällen avslutas med en fin de fiesta där vi bjuder upp alla medverkande artister.

”Ett stenkast från Odenplan, i en källarlokal med fullt av färggranna masker på väggarna, ligger den lilla Pygméteatern. Sedan ett år tillbaka huserar där klubben FlamencoFredag, Stockholms kanske bäst bevarade livemusikhemlighet.

Vad är det då som får folk att köpa slut på biljetterna flera veckor i förväg, i en storstad ständigt översköljd av konserter? Kanske det faktum att dessa kvällar innebär möten. Inte bara mötet mellan dansen och musiken på scen, utan även mötet mellan publiken och artisterna, och mellan människor som trängs i den lilla improviserade baren, som mer får en att känna sig som på besök i någons kök. Scenen i rummet intill är inte mindre intim. Artisterna sitter nästan i knäet på dem som lyckats kapa åt sig en plats på första raden. Som en bärande bjälke i varje föreställning, eller tablao, som är det spanska ordet för flamencoscenen med dans och musik, sitter husbandet Aire de Vida längst bak på scen. Gitarristen Per Lenner, sångerskan Ellen Pontara och dansaren Pia "del Norte" Pohjakallio. Ibland spelar de själva, ibland med gästartisterna, men ständigt i dialog med publikens visslingar, rop och applåder. Hittills har man haft besök av bland annat svensk-italienska gitarristen Afra Rubino, norska diton Bettina Flater och brittiske dansaren Ollie Giffin. Möten mellan levande musik och dans kan ofta vara en njutning att bevittna och denna tablaos möte mellan expressivt och känslofyllt gitarrspel och sång och till synes otämjd, explosiv dans, skapar i sina bästa stunder något som liknar en kollektiv extas. Ett unikt och breddfyllt vattenhål i Stockholms livemusikkvarter”

Karin Jacobson, musikjournalist

”Äntligen en flamencoscen i Stockholm!”


”Länge har vi längtat efter att få en flamencoscen i Stockholm och nu finns det äntligen en! Underbart för såväl de redan frälsta som för de allmänt nyfikna musik-och dans – älskare som finns i stan.”


”Nyskapande och ögonöppnande för en genre som fått så lite utrymme i svenskt musik/dansliv. Detta arrangemang har gett nya möjligheter för flamencon!”


”Flamencofredag@odenplan har skapat en väl fungerande och välkommen Flamencoklubb i Stockholm på Pygméteatern vid Odenplan. Har gjort 10 klubbkvällar där, samtliga slutsålda. Proffsigt på alla sätt och vis. Husband bestående av svenska flamencoprofiler med inbjudna gäster från när och fjärran. Alla professionella. Även sommarscen på Lasse i Parken och Skansens Galejan. Ny säsong klar med 5 kvällar plus gästspel på Stallet. Även konstutställning, skulptur osv första säsongen och foto andra säsongen med konstnärer och fotografer som ställt ut i foajen till teatern.”


”Arrangören arbetar hårt för att sprida flamencon som konstform och för att ge dess artister såväl som dess fans, en plattform i Stockholm. Genom sitt hårda arbete och engagemang har de lyckats starta upp en välbehövlig verksamhet  i Stockholm och nu till våren även på ”Stallet”, med ett antal uppskattade tillfällen med inbjudna artister inom den svenska och nordiska flamenco-scenen. Det har länge saknats en scen/forum i Stockholm för att uppleva Flamenco, så denna arrangör är högst uppskattad och värdefull för Stockholms kulturliv och musikscen.”


”En stark arrangör tillika scen som drivs av eldsjälar och inte minst av producenten Pia Pohjakallio. En starkt konstnärlig och högprofessionell arrangör som numera utgör en mycket viktig del av Stockholm såväl som Sveriges världskulturliv med sina ständiga gästartister från såväl övriga landet som utomlands ifrån. Lägg där också till ständigt utsålda hus på FlamencoFredags flamencokvällar på Pygméteatern!!”


"Den glädjen, engemang, musikalitet och eld är svår hitta idag men Flamencofredag ger hopp och glädje.”


”Som arrangör lyckas de med att hålla flamencon levande med såväl lokala som internationella gäster av hög klass. Anspråkslöst, vänligt och med varm känsla känner sig besökaren som en i flamencofamiljen.”


”För att det är en helt fantastisk upplevelse och det är alltid fullsatt och för att så många duktiga musiker, sångare och dansare får samverka i flamencons anda men ofta med spännande inslag från annan musik och dansstilar. En nödvändig oas där alla känner sig delaktiga och välkomna. Här får man uppleva flamencon på riktigt trots att det är på Odenplan.”"Flamenco Fredag har redan många säsonger uppfriskat Stockholms kulturliv med fantastiska, högkvalitativa kvällar med varierande internationella program och världsberömda artister.”

Publikens röster:


"Flamencofredag fyller inte hela behovet av flamenco, men väl ögat, örat och själen till bredden! Någon vecka eller så. Och sedan liksom pust-vis via små rysningar för all tid. Och då ler man plötsligt för sig själv på bussen och då ler någon tillbaka. Därför är FlamencoFREDag en nödvändighet."


"Flamencofredag är ett unikt evenemang och en träffpunkt för alla som älskar dans. För oss som dansar flamenco ger det möjlighet att titta och lyssna på några av Sveriges bästa flamencodansare och musikanter, upptäcka nya artister, se spännande koreografier och samtidigt njuta av lite tapas. Programmet drivs med entusiasm, charm och professionalism och inspirerar alla oss som älskar dans!"


Vilka härliga kvällar och underbart att få sitta med i glöden. Pygméteatern är perfekt för Pias toppenidé och genomförande av en tablao. Det bästa är att det kommer igen i höst med 4 spännande program.‬

Eva Norée, tidigare Möller


"Äntligen finns det en kontinuerlig Flamenco scen i Stockholm. Det har saknats!

Upplägget med husband och nya gästartister vid varje tillfälle gör att vi i publiken vill komma tillbaka. Vi får möta nya namn/artister vilket på sikt gör att Flamencopublik kommer växa och Stockholm blir en stad att räkna med för denna typ av evenemang."               

Gertrud Stenung


"En MAGISK kväll! Den "lilla" charmiga Pygméteatern med sin intima interiör, var den perfekta scenen för denna Flamenco-upplevelse i Stockholm!

Kraften och de starka vibrationerna i dansen, tog mig snabbt tillbaka till, då jag i unga år, fick den fantastiska möjligheten att se genuin Flamenco, framförd av en ensemble i Zezimbra, utanför Lissabon i Portugal.

Pia, arrangör, dansare och kreatör, var anledningen till att vi var där på Premiärkvällen 20/2-15. Tillsammans med sin ensemble som uppträdde den kvällen, gjorde hon ett framträdande som förflyttade mig fysiskt, känslomässigt till en annan dimension. När hennes och gruppens avslutningsnummer, den intensiva gitarren, kropparnas otroliga uttryck och närvaro, rullade på, rullade också mina tårar! Applåderna efteråt ville aldrig ta slut-med rätta! Tack Pia och kvällens grupp! Hoppas att ni får framföra detta många gånger i höst och framåt, beröra människor och förflytta energier! Lycka till!                                         

  ❤️ Åsa Wallin/Bo Wranding


”Ett fantastiskt initiativ som värnar om flamencotraditionen och samtidigt en öppenhet inom den. Saknar motstycke i Sverige.”


”Med erfarenhet från Andalusiens tablaos och peñor så lyckas Flamencofredag med att skapa en helhet runt arrangemanget med stort hjärta, verkligt kunnande och en fenomenal publikkontakt. Generöst är ordet som sammanfattar. ”


”Bäst i Stan, bästa kvällar, bästa värdar, bäst musikgäster!”


”Det bästa evenemang man kan uppleva i Sverige och bredare!”


”Ett alltid genomtrevligt, välordnat och välbesökt arrangemang! ”


”I 7 säsonger har FlamencoFredag arrangerad Flamenco av högsta kvalitet en Fredag i månad med fullsatt salong och med Flamenco artister från Sverige och hela Skandinavien och också Spanien, England, Frankrike ….. FlamenciFredag förtjänar uppmärksammas som en av de bästa arrangörer inom folkmusik i Sverige. Tack.”


”Mycket hög kvalitet, ovanligt med så bra flamencoscen i Norden.”


”Får en att vilja LEVA mera!”


”Flamenco rockar!”


”Fullsatt hus varje gång! Fantastiska flamencoprogram med underbara och proffsiga artister. Ett arrangemang långt utöver det vanliga!! ”


CONTACT US

FOLLOW US